Bierbrouwerijen in Nederland

Bierbrouwerijen in Nederland

In het lijstje van de beste bierlanden van de wereld vond ook Nederland een verdiende plaats. Met maar liefst 311 officiële Nederlandse brouwerijen, meer dan in het topland België, is Nederland een van de internationale voorlopers als het gaat om bier. Nederlands internationale bierreputatie is vooral te danken aan Heineken en Amstel op de tweede plaats. Maar er is heel veel gaande op het gebied van bier in Nederland. Zo zijn er in Nederland twee Trappist brouwerijen, speciale brouwerijen waarvan er maar 10 bestaan op de wereld. (De andere zijn in België, Oostenrijk en de USA). Ook is Nederland het thuisland van vele bars van wereldklasse waar bier tappen tot kunst wordt verheven. Ook kleinschalige, jonge brouwerijen zoals Emelisse, de Molen en het IJ worden regelmatig genoemd in de toplijsten.

Heineken en Amstel bier

Heineken bier is Nederlands grootste trots. 150 jaar geleden begon het bedrijf met 1 brouwerij en het groeide uit tot wereld merk. Heineken bier wordtoveralterwereldgedronkenen is ook in Nederland zeerpopulair. Heineken maakt het klassieke Heineken pils, maar ookeenaantalanderebierenwaarvan het nieuwealcoholvrije bier Heineken 0.0 opvallendpopulair is omdat het nagenoeghetzelfdesmaaktals de gewonepils. Op de tweedeplaatsstaat Amstel bier, Amstel bier is ontstaan door twee goedevrienden die in 1870 samen bier zijngaanbrouwenenuitgegroeid tot eenbrouwerij van wereldklasse. In 1968 nam Heineken Amstel bier over.

Andere historische Nederland sebieren

Dommelsch werd oorspronkelijk gemaakt in het Noord-Brabantse Dommelen. Als sinds 1744 wordt het populaire lichtblonde Dommelsch bier gemaakt en het is vooral geliefd om zijn milde smaak. Ook Grolsch, Bavaria en Hertog-Jan worden in Nederland gebrouwen. En dan is er nog het historische Brand bier, ontstaan in 1340 en nu ook onderdeel van Heineken. Dit bier is in Nederland vooral bekend van grote popfestivals.

Naast de bekende namen heeft Nederland een kleurrijk spectrum aan lokale brouwerijen en microbrouwerijen die een grote variëteit aan speciaalbieren maken. De belangrijkste op eenrijtje:

Jopenbrouwerij

De voormalige Jopenkerk in het centrum van Haarlem is omgetoverd tot brouwerij waar de eeuwenoude bierbrouwtraditie van de stad in ere wordt gehouden. De bieren van Jopen zijn een must voor liefhebbers en de brouwerij won in 2015 de eerste Dutch beer challenge. De Jopenbrouwerij maakt verschillende bieren waarvan de Jopen Mooie Nel en de Gold Jopen Ongelovige Thomas de meest populaire zijn. Jopens mooie Nel dankt zijn naam aan het water tussen Haarlem en Spaarndam en heeft een bittere smaak met wat fruitige tonen. Het Ongelovige Thomas bier heeft een volle malt smaak en is een echt winterbiertje. Heel geschikt om de Nederlandse winter mee door te komen.

De Texelsebierbrouwerij

De Texelse bierbrouwerij is de grote trots van dit waddeneiland. Gevestigd in een oude melkfabriek wordt op een milieuvriendelijke manier bier gebrouwen. Er wordt gebruik gemaakt van zuiver water afkomstig uit de duinen en lokale hop en gist. Het meest populair Golds Texels springtij. Het heeft een bloemachtig aroma maar is tegelijk krachtig met een relatief hoog alcoholpercentage. De brouwerijkanbezochtwordenvooreen tour in combinatie met proeverij.

Brouwerij ’t IJ

Het frisseIJwit bier van brouwerij het IJ in Amsterdam is beslist het meestpopulairebiertje in de zomer in Amsterdam. De hoofdlocatie van brouwerij het IJ is eentoeristischetrekpleister, gevestigd in eenoudemolen in Amsterdam-Oost is de bar waar je alleverschillendesoortenIJbierkandrinken. NaastIjwit is het blonde Zatte erg populair, enbrouwerij het IJ brengtcontinunieuwebiertjesuiten is dusvolop in ontwikkeling.