De geschiedenis van bier

De geschiedenis van bier

Eeuwenoud

Het allereerste bewijs dat er bier werd gedronken is afkomstig uit wat vandaag de dag Iran is. Daar zijn aardewerken vazen gevonden die meer dan 7000 jaar oud zijn. Deze werden duidelijk door de Sumeriërs gebruikt voor een primitieve biologische gistingsproces.

Bij de Egyptenaren was het gistingsproces al wat verder ontwikkeld en bier was een belangrijk onderdeel van de maaltijd voor alle rangen en standen. Er zijn zelfs bewijzen van dat bier als offer aan de goden werd geboden en de doden kregen soms een miniatuurbrouwerij in hun graf om in het hiernamaals niet dorstig te worden.

Tegen de tijd van de Romeinen wordt bier beschouwd als een barbaarse drank, het werd namelijk vooral geassocieerd met de Germaanse en Keltische stammen waarmee de Romeinen zoveel te stellen hadden. Slaven drinken bier, de welgestelde Romeinen dronken wijn.

Middeleeuwen

In het begin van de middeleeuwen wordt bier thuis gebrouwendoor vrouwen, maar ook monniken en nonnen brouwen om in hun levensonderhoud te voorzien. De bevolkingsaantallen groeien in de eeuwen erna en zo ook de vraag naar bier. Het was namelijk niet alleen een smaakmaker, het water was in die tijden vaak besmet en dus niet veilig om te drinken. Hierdoor werd bier letterlijk als water gedronken.

Rond het jaar 800 ontstaan er voor het eerst grotere brouwerijen gerund door ambachtslieden. In die tijd ontstaat ook de belasting op bier, de brouwers dienden namelijk de landeigenaar op wiens grondgebied ze ingrediënten verzamelden “gruitrecht” te betalen.

De recepten en brouwprocessen zijn in de middeleeuwen steeds verder verfijnd, en het is dan ook in deze tijd dat de verschillende soorten bier zijn ontstaan die we nu kennen. De abdijbrouwerijen vonden bijvoorbeeld uit dat hop een perfecte smaakmaker is.

Moderne tijd

Hoe maak je bier vandaag? Met de industriële revolutie kwam er ook gelijk een revolutie op het gebied van bierbrouwen. Vooral met de ontdekking van de gist in 1870 is er een enorme doorbraak gekomen. In Bohemen werd ondertussen de pils uitgevonden. Door de komst van de koelmachine werd het namelijk mogelijk om gemakkelijk bij lagere temperaturen te vergisten. Deze biersoort slaat al snel over naar Nederland en het pilsje neemt in een razend tempo de markt over. Het is uiteindelijk zover gekomen dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw er eigenlijk alleen nog pils werd gebrouwd in ons land.

De afgelopen tien jaar zien we dat de speciaal bieren een comeback maken en steeds meer brouwerijen brengen weer oude recepten op de markt.