Verschillende soorten bier
Er zijn meer dan 400 soorten bier over de hele wereld. Er valt dus veel te ontdekken voor de fijnproevers. We hebben voor deze bier gids een overzicht gemaakt van de zes bekendste soorten.
Blond bier
Dit goudgele biersoort wordt vaak verward met pils, maar dat is het zeker niet. Blond bier wordt namelijk, in tegenstelling tot pils, bereid met hoge gisting. Wel worden dezelfde lichte moutsoorten gebruikt.
Blond bier heeft een soepele, lichte smaak en is daarom voor velen makkelijk drinkbaar. Vaak wordt er door gebruik van verschillende ingrediënten een fruitig boeket bereikt.
Er zijn behoorlijk wat soorten blond bier. Je hebt bijvoorbeeld Hoppenbier, IPA, Tripel. Het is door deze enorme variatie soms nog best moeilijk om precies aan te geven of het nou echt om blond gaat.
Let wel: wat we in Nederland blond bier noemen, wordt in bijvoorbeeld Engeland verkocht als “pale ale” en de blonde Duitse bieren zijn meestal ondergistend.
Pils
Dit biersoort heeft zijn naam te danken aan de stad waar het vandaan komt, Plzen. Pils is bij verre het meest gedronken biersoort in Nederland, zo’n 20% van alle verkochte bier. Het is een ondergistend goudgeel biertje dat erom bekend staat makkelijk weg te drinken. Het bier wordt zorgvuldig gefilterd voor het gebotteld wordt, wat zorgt voor een van de helderste biertjes die er zijn.
Niet alle pilsjes zijn even mild, er zijn ook sterkere varianten; zowel qua smaak, als qua alcoholpercentage. Zo kennen we het Duitse schwarzbier een vrij zwaar, donkerbruin pilsje.
Ale
Je zou het niet denken, maar dit uit Engeland en Ierland afkomstige bier is wat brouwproces vrijwel hetzelfde als pils. Het grote verschil zit m in het mouten, een gedeelte van de gerst wordt namelijk na het drogen ook geroosterd. Hierdoor ontstaat de koperkleur van ale.
De smaak van ale is vaak behoorlijk bitter en zwaar, soms wordt er een fruitige smaak toegevoegd door gebruik van fruit. Het is echt een speciaalbier voor de fijnproevers onder ons.
Ook bij ale kennen we verschillende stijlen. Deze verschillen van elkaar wat moutmengsel en roostering betreft. Je hebt bijvoorbeeld Cream Ale, Red Ale en Brown Ale.
Witbier
Witbier wordt ook wel tarwebier genoemd. Dit hooggistende bier wordt namelijk niet alleen uit gerstemout, maar ook uit tarwemout gebrouwen. Het wordt meestal ongefilterd gebotteld, waardoor het een karakteristieke troebel, witgeel uiterlijk heeft. Witbier heeft een vrij laag alcohol percentage en het heeft een frisse smaak dat het zeer goed doet op zonnige terrassen.
Er zijn drie categorieën witbier: Belgisch witbier, Berliner Weiße en Zuid-duitse Weißbier. In Nederland wordt vooral het Belgische variant gedronken. Hieraan worden kruiden en citroenschil toegevoegd voor een extra frisse smaak.
Stout
Dit zware biersoort is, net als ale, afkomstig uit Engeland en Ierland. Stout kan zowel hooggisting zijn, als laaggisting. Het wordt bereid met gebrande mout en heeft daardoor niet alleen een donkerbruin/zwart kleurtje, het heeft ook een zeer sterke bittere smaak. De stout bieren zijn allemaal zware bieren.
Er zijn vier hoofdsoorten stout: russian imperial stout, export stout, milk stout en Irish dry stout. Alle soorten worden ongefilterd gebotteld en rijpen dus verder in de fles of houten fust. Deze bieren worden het liefst wat warmer gedronken, rond de 10 tot 14 graden.
Hollands bruin bier
Dit laatste soort is een ondergistend, donkerbruin biertje wat eigenlijk is ontstaan door hergebruik van slechtgebrouwen bier. De brouwers hadden bedacht dat ze door suiker toe te voegen aan de mislukte brouwsels ze deze nog best konden verkopen. Het resultaat was een zeer zoet biertje dat nagist in de fles of fust. Natuurlijk wordt tegenwoordig gewoon kwaliteitspils als basis gebruikt.
De Belgische variant is overigens geheel anders, het is een hooggistend biertje dat gerijpt wordt op eikenhouten vaten. Hiermee wordt een melkzuurinfectie beoogd waarmee het bier een lichtzure smaak krijgt.